SNALAŽENJE U NEVOLJI

Važnost orijentacije shvatit ćeš kad se prvi puta izgubiš u planini. Osjetit ćeš vjerojatno strah, ali nemoj paničariti! Usredotoči se na stanje u kojem se nalaziš. Pokušaj se sjetiti gdje si zadnji put vidio markaciju , što prije se do tog mjesta vrati i pažljivije potraži nastavak puta.

Improvizacija može koristiti ako i samo ako se odlično razumijemo u orijentaciju, a i onda ju je bolje izbjegavati. Poteškoće rješavaj postupno, kako nailaze; najprije dođi do bližih ciljeva, a tamo razmišljaj o pronalaženju sljedećih. Ako se bliži spuštanje mraka ili nevrijeme kreni prema najbližem naseljenom mjestu, makar to nije u planu.

Ako je s tobom vodič ili netko kome je vodič povjerio da vodi grupu, onda ne zanovijetaj, slušaj ga i idi za njim, čak i ako znaš da nema pravo! Možeš ga upozoriti misliš li da je krivo procijenio lokaciju ili strane svijeta, ali ga nemoj upozoravati na ono što misliš o njemu, o njegovim »sposobnostima« i slično. Sjeti se one: »Šutnja je zlato!« (u planinarskim krugovima kruži i slična: »Šuti i hodaj!«). Konstruktivno sudjeluj u rješavanju problema. Ove odrednice ponašanja vrijede za svaku nevolju u planini.